Miltä ehdokkaan arki näyttää? Vaalityöhön kuuluu paljon näkymätöntä suunnittelutyötä ja arkista puurtamista vaalikonevastausten kirjoittelusta nettisivujen päivitykseen ja esitteiden suunnitteluun. Ehdokkailla on pitkälti samanlaisia asioita työlistallaan, mutta myös eroavuuksia ja niitä omia juttuja löytyy meiltä jokaiselta. Johtuen näistä kaikista taustatöistä, joskus saattaa näyttää siltä että ”katoamme” johonkin. Mutta emme me katoa, me vaan aherramme sen kaiken taustatyön parissa, mitä ehdokkuuteen kuuluu.
Minun päiviinikin kuuluu vaikka ja mitä, tässä muutamia tämän viikon aikaansaannoksiani, jotta saatte hiukan kuvaa siitä, mihin kaikkeen se ehdokkaan, tässä tapauksessa minun, aikani menee.
Paitsi että olen itse ehdolla, koordinoin myös yhdistykseni Suur-Leppävaaran Demareiden vaalikampanjointia ja tuen yhdistyksen ehdokkaita, joita meillä on huikeat 26 (minut mukaan lukien). Tällä viikolla olen viimeistellyt yhdessä muun vaalitiimin kanssa meidän valotaulumainokset ja kommentoinut vaaliesitteen ulkoasua. Lisäksi olemme suunnitelleet toukokuun katukampanjointia ja someviestintää (minipaneelit!). Ja tässä oli vasta se työ, mitä teemme koko yhdistyksen hyväksi.
Lisäksi puheenjohtajana vastaan kaikista rooliin kuuluvista tehtävistä kokousten järjestämisestä toiminnan suunnitteluun. Kunhan vaalipäivä on ohi alkaa luottamuspaikkojen jako ja yhteiset neuvottelut muiden yhdistysten kanssa. Lisäksi yhdistyksemme täyttää heinäkuussa 110 vuotta ja tähän mennessä pitäisi saada vastikään avatuille nettisivuille sisältöä ja pieni historiikkikin kasaan. Ja tämän kaiken rinnalla pitäisi ajatella myös itseään ja omaa kampanjaansa. Niin, ja tehdä myös sitä palkkatyötäkin, joka tuo ruuan pöytään.
Kaiken suunnittelutyön lisäksi olen kirjoittanut vastauksia lukuisiin vaalikoneisiin. Vaalikoneissa kysymyksiä on keskimäärin 30–60 kappaletta ja jokaiseen olisi syytä kirjoittaa jonkinlaiset perustelut samaa mieltä–eri mieltä -vastauksen lisäksi. Kokeneet ehdokkaat kirjaavat vastauksiaan ylös ja hyödyntävät niitä myöhemmin – kysymykset kun ovat pitkälti samojen teemojen ympäriltä. Yhteen vaalikoneeseen vastaaminen vie keskimäärin kolmesta neljään tuntia, joten siihen on syytä varata aikaa ja energiaa riittävästi.
Tänään työlistallani on toiseksi viimeiseen vaalikoneeseen vastaaminen (määräajat näille ovat 11. ja 14.5.). Seuranani on koiran lisäksi kulhollinen irtokarkkia ja muutama päivä sitten avatun WWF:n norppaliven kivellä köllöttelevä norppa. Kunhan numerot ensi viikolla tulevat, pääsen vihdoin painattamaan esitteitä, jotka olen suunnitellut yhtenä perjantai-iltapäivänä.
Tällaista(kin) voi olla ehdokkaana oleminen.
Maria